miercuri

Vlad Țepeș, iar mai spre final, o idee despre istoria României

„Cum nu vii tu, Țepeș, Doamne*” zicea notoriul poet. Această sintagmă a fost în repetate rânduri plagiată și parafrazată, în mare parte de oameni priponiți împotriva clasei politice din vremea lor. Și în ziua de azi mai citesc un „Cum nu vii tu Țepeș” răzleț prin comentariile internauților conaționali, mai ales având în vedere restriștea prin care trece poprul român în vremea în care scriu aceste rânduri. Apropo, mai știe cineva ceva de proteste? Manifestații? Mișcările din guvern? Situația a devenit dubios de tăcută. Oare am început să ne complacem în speranța ca un megaloman sadic să învie din morți și să facă dreptate în țară? Mă rog, versiunea lui morbidă a dreptății.

Mea culpa, numai ce mi-au ieșit niște notificări cum că s-a făcut o pagină de Wikipedia despre protestele din 2017. Asta-i foarte tare! Felicitări! Așa, unde eram?

Am tot văzut clipuri din filmul istoric Vlad Țepeș (1979) share-uite pe Facebook, și m-am gândit să-mi sporesc cultura generală vizionându-l. Mi-a plăcut interpretarea lui Ștefan Sileanu, trebuie să spun. Deși nu are fața aia de țânțar care apare în icoana domnitorului pe care cultura noastră a grefat-o în mințile tuturor, îmi place privirea lui de psihopat. De acum înainte, când mă gândesc la Țepeș, am să mi-l închipui că arată ca în imaginea de pe Wikipedia, dar cu privirea lui Ștefan Sileanu. Domnitor de milioane.

Filmul, pe de altă parte, m-a lăsat cu niște gânduri nu tocmai străine mie. Ce mama dracului văd în film ăștia de îl tot ridică în slăvi? Întrebare retorică. Filmul este pornografie patriotică. Întruchipează perioada de domnie a unei figuri semnificative în istoria României în așa fel încât să priceapă și cel mai zevzec că în țara asta de căcat, Țepeș a fost the shit. Când boierii făceau abuz în serviciu (fără ca măcar să fie nevoie să modifice codul penal ca să scape basma curată, apropo), turcii luau și pielea de pe noi, pe unguri îi dureau prea tare în pulă ca să ne ajute, iar moldovenii erau în aceeași oală cu valahii, s-a găsit cerul să ni-l trimită pe acest mare domn între domni să se pună portivnic status quo-ului și să măture țara de hoți, profitori și huligani. Cum să nu-ți placă filmul, mai ales dacă deja ești de acord cu mesajul? Ce mai contează că acțiunea sare de la un capitol la altul fără nicio coeziune și actorii decât își spun replicile pe un ton neutru spre furios? Las-o așa, că a prins esențialul!

Multă lume îl aclamă pe Vlad Țepeș Drăculea pentru incoruptibilitatea și corectitudinea sa. Multă lume aclamă și PSD-ul, dar din motive mai superficiale. Personal m-a pufnit râsul la scena în care Vlăduț zice, referitor la țepele pe care le-a dat: „Nu fac asta pentru că vreau.” Coaie, nu te cred. Nu cred că omului ăstuia nu i-a făcut plăcere să chinuie și să pedepsească în cele mai crunte moduri cunoscute de el pe oamenii care el considera că meritau o asemenea soartă. Sau că nu-i plăcea să fie pupat în cur de alții. Sau că era un om perfect lucid și cu toate țiglele pe casă (până și Neagu Djuvara are dubii în legătură cu asta).

Mă rog, un lider de stat în epoca medievală să fie psihopat și să omoare oameni, cu temei sau din niște căcaturi, nu-i nimic ieșit din comun. Mai surprins aș fi să aud că răsare soarele dimineața. Dar cum se face că în istoria României, cel puțin aia predată în școli, tot ce-i înainte de Ceaușescu (și, discutabil, mareșalul Antonescu), au fost oameni buni, underdogs, care au avut la inimă numai binele țării și al oamenilor de rând. Cum de nu țin minte să mi se fi predat la ora de istorie de vreun Hitler al României, sau măcar un Împăratul Tiberiu? Lăpușneanul? Dar de el am învățat la limba română...

*Ceea ce istoria nu cunoaște este căci Eminescu, după strofa din care am dat citatul, mai scrisese ceva care s-ar rezuma la: „Ah, da! Ai murit...” Dar Titu Maiorescu nu l-a lăsat s-o includă în varianta publicată. Așa era el, mai no fun

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu