miercuri

Despre programatori

E mișto să programezi. Ești ca un mic zeu, iar calculatorul tău e universul. Mulți însă nu au impresia asta. Pentru unii calculatorul e magie neagră. Maximul de cunoștințe asimilate de asemenea oameni constă în faptul că apeși niște butoane și se întâmplă chestii, iar o mare parte din aceste corelații le sunt necunoscute. Iar aici nu mă refer doar la oamenii bătrâni care nu au avut așa ceva o bună bucată de vreme, ci și la oamenii care știu să folosească un calculator și o fac în fiecare zi. Și pentru ășia există un prag de înțelegere, care în general se termină în momentul în care li se fute compu'. Și zic fute iar nu strică, pentru că acest cuvânt încapsulează o gamă mai largă de probleme, de la supraîncălzire și blue-screen până la mersul compului în reluare și mesajele alea că ai mulți viruși și trebuie să cumperi un soft special să ții scoată (nu faceți asta niciodată, e o păcăleală!)

Iar pentru oamenii ăștia e necesar să știe un „băiat” care se pricepe la calculatoare, posibil cu studii superioare în domeniu, care să vină să le repare cutia magică care până nu demult le oferea la discreție poze cu pisici, pornografie și statusuri de căcat pe Facebook. Iar acel „băiat” uneori le zice că trebuie să reinstaleze sistemul de operare, îi instruiește temeinic cu privire la consecințele unei astfel de acțiuni, iar ei îi spun că-i ok, după care se enervează pe „băiat” că nu-și mai găsesc fișierele pe care mai înainte le aveau. Ce s-a întâmplat cu ele? Nu cumva „băiatul” a sacrificat acele fișiere Satanei, ca să meargă compul din nou?

Ideea este că la noi încă mai există ideea că pentru lucrurile care implică cunoștințe în informatică, adică orice trece de instalare și utilizare de soft, trebuie să ai facultate. Să fii inginer. Ceea ce nu-i adevărat. Există o grămadă de tutoriale online care te învață ce și cum să faci atunci când: ți se fute compu', vrei să scrii un program care face o anumită chestie, vrei să construiești un robot etc. De mult am depășit faza de intrare în era informației. Acum ar trebui să fim în ea și să dăm bine din buci ca să ne simțim cu toții bine. Dacă ai o problemă cu calculatorul, sau vrei să faci o chestie, poți să fii sigur că nu ești tu pionierul acelei chestii. Există o cărare bătută de mulți alții înaintea ta, care și-au bătut capul cu asemenea lucruri; trebuie decât să știi s-o cauți. Programatorul nu mai este inginer; în lumea bună, este mai degrabă asemănat cu un muncitor, un meseriaș.

Noi încă nu avem mentalitatea asta. Pentru unii, programarea e o taină mai neînțeleasă ca cele bisericești. Dar cum ar fi să vină o zi în care să avem software făcut de calculatoare, iar programatorii să fie ca oamenii care vând mobilă artizanală? Să vedem la România te iubesc un pletos bătrân care a ales să păstreze valorile tradiționale ale țării noastre, s-a mutat într-un sat uitat de lume și l-a pus pe hartă prin vânzarea de cod scris de mână și afaceri imobiliare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu