luni

Corabia lui Tezeu + 1

Semenii mei cu înclinații filozofice fie au auzit fie ar fi interesați să audă de problema de gândire, supranumită „Corabia lui Tezeu,” sau „Paradoxul lui Tezeu” și așa mai departe. Pe scurt, este un exercițiu menit să evidențieze imperfecțiunea percepției uzuale (dar și generale) asupra identității. Având un obiect format din mai multe componente care se uzează una câte una, fiind înlocuite după necesitate astfel încât să se păstreze funcționalitatea inițială, până când obiectul va fi alcătuit din componente noi, putem spune că obiectul astfel rezultat este identic cu obiectul inițial? Iar dacă nu, când anume a fost obiectul inițial distins de obiectul rezultat în urma înlocuirii părților? Dacă cineva ar strânge părțile originale și ar reconstrui obiectul respectiv, ar însemna că avem două obiecte care sunt de fapt același lucru?

Identitatea este o chestiune arbitrară. Este și necesară în viața de zi cu zi, evident, mai ales din punct de vedere juridic. Astfel instituțiile legale definesc identitatea unui obiect sau a unei persoane în funcție de factori cât mai pereni, cât mai greu de modificat. Automobilele se identifică în mod unic prin seria de șasiu, astfel încât, dacă o parte se strică și trebuie înlocuită, tu ai în posesie același obiect, și nu trebuie să umbli după mai multe acte decât este necesar. O persoană se identifică în mod unic prin CNP, sau SSN, sau alceva; fiecare țară are damblaua ei; ideea e că o persoană rămâne din punct de vedere legal, juridic, administrativ etc. ea însăși chiar și după o operație sau trecerea timpului*. Și îi înțeleg pe oamenii ăștia. Este natural să vrei să fii sigur de cât mai multe lucruri, iar identitatea e în capul listei. Mai ales în criminalistică, atunci când e imperios să găsești și să condamni fix pe omul pe care-l cheamă Bob și a omorât-o pe Alice. Dar... just hear me out on this one:

Să zicem că Bob o omoară pe Alice, după care se ascunde ca să nu fie găsit. Totuși, organele responsabile pentru investigarea crimei, îl găsesc pe Bob după vreo 7 ani*. Dar în timpul acestor 7 ani, moleculele din corpul lui Bob au fost înlocuite. Celule din interiorul său au murit și au fost date afară și reînnoite pentru a-i asigura funcționarea metabolică. Ceea ce înseamnă că Bob nu mai are în configurația moleculară aceleași elemente pe care le-a avut când a omorât-o pe Alice. Așa, și? Din punct de vedere legal, e același Bob.

Dar dacă cineva a strâns celulele din Bob care au fost eliminate pe parcursul acestui timp? Să zicem c-am fost eu, pentru simplificare. Dacă eu am tehnologia necesară de a strânge aceste celule din Bob care au murit și au fost înlocuite, de a le reanima și a le pune în configurația lui Bob cel de acum 7 ani?

Avem astfel toate celulele care au omorât-o în fapt pe Alice. Bob-ul care a fost prins de poliție până la urmă, se poate spune, nici măcar nu s-a atins de Alice. Toate moleculele care au omorât-o pe Alice sunt de fapt la mine, cel care a reconstituit copia lui Bob, imediat după crimă.

Întrebarea mea este: dacă eu vin cu Bob-ul meu la poliție, le explic cum stă treaba, și toată lumea înțelege care-i faza, cine trebuie închis? Bob-ul meu, Bob-ul prins de ei, amândoi, sau niciunul?

*Legat de asta, se preconizează că la fiecare șapte sau zece ani se încheie un ciclu de reînnoire a celulelor dintr-un om. Și dacă ai trecut printr-o despărțire nasoală, te poți consola prin faptul că după șapte ani, nicio celulă din corpul tău nu este identică cu celula care a interacționat cu persoana de care te-ai despărțit. După șapte sau zece ani vei avea un corp care nu l-a atins sau n-a atins-o pe nemernicul ăla sau nemernica aia**.

**A nu se confunda cu ideea ridicolă că corpul uman se reînnoiește odată la șapte sau zece ani. În realitate, fiecare celulă are o durată de viață diferită; celulele sunt înlocuite la nevoie; doar că odată la un interval de timp după t(0), corpul uman este alcătuit din alte celule și alți atomi față de cele care făceau parte din corp la momentul t(0).***

***Numărul exact nu este important; numai existența acestui ciclu de reînnoire. Pentru a simplifica lucrurile, am să presupun că acest ciclu durează 7 ani. Dacă te duce mintea, înlocuiește această perioadă cu cea mai apropiată de realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu